TÁRSASTÁNC - MODERNTÁNC - VERSENYTÁNC - 10 tánc

Standard táncok:
Angolkeringő
Bécsi keringő
Tangó
Slowfox
Quickstep
Latin-amerikai táncok:
Samba
Cha-cha-cha
Rumba
Paso Doble
Jive


A korábban felsorolt - és a későbbiekben leírt többi tánc is - népek táncaként jöttek létre, vagy egy divat hullámának köszönhették megszületésüket és elterjedésüket a világon. Ezt nagyon sok esetben a zenei irányzatok megújulása, változása idézte elő. Hisz a táncost leginkább a hallott dallam, a ritmus, a hangszerekből áradó muzsikaszó motiválta. Így történik ez a mai évtizedek folyamán is. De maradjunk még a társastánc világában, ahová most betekintést nyerhetünk a kötelező 10 tánc történetének alapján.

Standard táncok

Angol keringő
Lassú, háromnegyedes ütemű standard tánc. Bostonból származik, s az 1920 években fejlődött ki. Több figura-csoportja ismeretes: egyenes- és átlós irányú, valamint jobbra- és balra forgásosak. Szentimentális /érzelgős/ zenére báli- és szalagavató- és esküvői nyitótáncként, vagy pl.: Gyertyafénykeringő c. zeneszámra éjféli keringőnek ajánlom. Talán kevéssé ismert, de ez az a tánc, amelynek segítségével a kezdők is igen hamar komoly tudásra tehetnek szert. Némi "átalakítással" pedig, más táncnak hívják.

Bécsi keringő
A leghagyományosabb, legidősebb standard táncunk, és egyben a legközkedveltebb. Gyors, háromnegyedes ütemű báli-társasági tánc. Lendületes, igen dallamos komolyzenei, vagy szalonzenekari előadásban sok helyen nyitótáncként ajánlják. Felhasználható: esküvőkön, bálokon rendezvényeken. Nagyon mutatós, hogyha koreográfia alapján táncolják. Nem csak forgás, forgás, és forgás, hanem... Hosszú ruhában gyönyörű látvány nyújt!

Blues
(e. blúz) Az USA fekete lakosságától eredő panaszos hangú dal, jellemzője a 12 ütemes frázis, a 3 soros szakasz.
Foxtrott
Négy negyedes, gyors ütemű, a 20. sz. elején keletkezett, amerikai eredetű tánc.
Slovfox
(e.:szlófoksz) Ez a lassú foxtrott; mérsékelt tempójú, páros ütemű társasági tánc. Ebben a táncban a könnyed, suhanó haladáson van a hangsúly. Az ilyen szinten történő megvalósítást már mozdulatművészetnek nevezzük.

Tangó
Lassú, kétnegyedes ütemű modern társasági standard tánc, eredetileg argentin népi tánc. Helyszín Argentína, Buenos Aires az 1930-as évek eleje. Ez a tánc különbözik a többi standard tánctól stílusában, előadásmódjában is. Erő és lendület, sajátos tartásmód jellemzi. Temperamentumossága miatt nagyon sokan kedvelik. Ajánlom rendezvényekre nyitótáncként, bemutatandó szalagavató- és esküvői meglepetéstáncnak.

Quickstep

 

Latinamerikai táncok

 

Cha-Cha-Cha
Elbonbo
Jive
Paso Doble
Rumba
Samba